maandag, juli 16, 2012

tentoonstelling bij art)&(marges

In de Hoogstraat in Brussel (Marollenwijk) kan U in het kleine maar fijne outsiderkunstmuseum nog tot 7 oktober kijken naar foto's waarop outsiderkunstenaars staan afgebeeld.


De fotograaf Gaël Turine doorkruiste België om hen te fotograferen. Hij deed dit zonder voyeurisme of paternalisme. Vele van hen verblijven in een instelling. Sommigen staan afgebeeld met een werk van hen op de achtergrond. In het museum zelf kan je de werken van de gefotografeerde kunstenaars ook zien. Ze hebben allen iets speciaals en uniek.
Mij vielen vooral Jacques Trovic (geb.1948) en Jeroen Hollander (geb.1976) op.
Trovic naait en breit en maakt wandtapijten. Hij leerde het van zijn moeder en zijn zus, maar hij wou meer dan bruikbare dingen maken. Hij wou iets moois maken. Het zijn vooral scènes uit het dagelijkse leven in Anzin die hij maakt in het kleine mijnwerkershuisje waarin hij woont. Bijna elk werk begint hij met een zon. Het zijn dan ook zeer vrolijke werken die je doen glimlachen. Ze ontlokken ook bewondering omwille van de doorgezette arbeid. Je kan er lang naar kijken en steeds meer details in je opnemen.

Hij werd geboren in Antwerpen en ontdekt door Jan Hoet. Hij had al verschillende solotentoonstelling en ook groepstentoonstellingen.
Jeroen Hollander laat zich inspireren door netplannen en dienstregelingen van het openbaar vervoer. Hij heeft ondertussen een hele collectie van verschillende steden. Zijn plannen zijn imaginair, maar zeer gedetailleerd. Een wirwar van lijnen en cijfers zorgen voor de illusie van een zeer goed uitgedacht en geordend netwerk van bussen en trams. Door ze te bekijken droom je van de verschillende manieren waarop je door de stad zou kunnen worden gevoerd en het idee dat je alles van die stad zou kunnen zien als je deze bussen en trams zou nemen. Het is alsof je op de vooravond staat van een pas te ontdekken grootstad en je overweegt welke richting je uit zou gaan om een winkelstraat of museum te bezoeken. Jeroen Hollander won in 2010 de Prijs Jonge Belgische Schilderkunst.

art et marges, Hoogstraat 312-314, Brussel, van 15 juni tot 7 oktober 2012

Geen opmerkingen: