maandag, november 13, 2006

Armoede en technologie (2)

Kioskreporter Tony was aanwezig op de voorstelling donderdag 9 november in De Centrale - Gent. Hieronder zijn verslag.

Het thema werd uitgewerkt aan de hand van een toneelvoorstelling. Twee arme mensen, man en vrouw, nemen deel aan een wedstrijd, een kwis, over het gebruik van technologische middelen in het dagelijks leven. Er worden verschillende verhaaltjes gebracht. In één ervan komt een sollicitant niet aan een kuisjob omdat hij geen emailadres heeft. Hij wordt dan maar zakenman en bouwt een imperium op.

Opvallend was de bezetting van de toneelgroep die op een evenwichtige manier was samengesteld tussen allochtonen en autochtonen, dit niettegenstaande er in de zaal weinig allochtonen waren. Het is juist in deze groep dat de meeste armen voorkomen.

Uit het groepsgesprek kwamen een aantal besluiten.

Mensen met een laag inkomen kunnen geen elektronische of geautomatiseerde toestellen kopen, ook geen wasutomaten.
Gezinnen met een laag inkomen hebben praktisch niet de mogelijkheden om tegemoet te komen aan de eisen van de scholen wat betreft aanschaf van elektronische goederen.
Er moeten duidelijker inlichtingen worden verstrekt inzake het gebruik van elektronische middelen, waarbij we bvb denken aan het gebruik van de SIS-kaart.
Het gebruik van elektronische middelen kan verbetering van het welzijn teweeg brengen maar kan evengoed een duivel zijn. Bvb nadelig zijn op het vlak van sociale relaties en sociale contacten.

De gezamenlijke besluiten en voorstellen zullen worden verwerkt en bewerkt door de Universiteit van Antwerpen en zullen ter beschikking worden gesteld van de verantwoordelijke ministers van de Vlaamse Gemeenschap

Geen opmerkingen: