woensdag, januari 31, 2007

Evergem: stedenband met Guaranda in Ecuador

Gisterenavond brachten in Psychiatrisch Centrum Sleidinge vier Evergemnaars het verhaal van hun reis naar Ecuador.


Romain Hulpia, Luc Eyerman, Christiane Persan en Rita Van Rentergem waren begin april 2006 met nog een aantal andere inwoners van Evergem in Ecuador. De gemeente Evergem doet daar aan ontwikkelingssamenwerking. Ze bezochten een aantal plaatsen in Ecuador (Quitto, Guayaquil...) en verbleven zelfs een drietal dagen bij de allerarmsten, de Indiginas, de oorspronkelijke bevolking. Het hutje waarin ze woonden bestond uit stenen aarde met wat gras aaneengestampt. De kleine stenen toiletten, een vroeger project van een andere groep blijft door de bewoners daar ongebruikt. Zomaar beginnen bouwen blijkt vaak ondoeltreffend. De groep uit Evergem hielp bij het aanplanten van bomen zodat de erosie van de grond wordt tegen gegaan. Ze aten aardappelen in alle kleuren en vormen. Een ander plaatselijk gerecht is cavia. De natuur van het Andesgebergte is prachtig maar het is er lastig leven. Door de grote hoogte, 3000 meter, waren ze onpasselijk en hadden ze hoofdpijn. Er is uit noodzaak veel kinderarbeid. Ecuador is een landbouwland en heeft geen grondstoffen aan te bieden. In Ecuador is nu wel olie, die zeer belangrijk is voor de export, maar voorlopig weinig voordeel biedt aan de plaatselijke bevolkingDe mensen uit Evergem verkochten gisteren allerlei handwerk en speelgoed door de plaatselijke bevolking gemaakt: alles erg kleurrijk. En zo zijn de mensen ginder blijkbaar ook: ondanks hun armoede zijn ze zeer opgewekt en vrolijk.

De ontwikkelingssamenwerking bestaat in het oprichten van een internetcafé in de armste streek zodat er kans is voor opleiding en de jeugd ter plaatse blijft en niet naar de stad verhuist. Er wordt hulp geboden om een school op te richten en volgende week worden vanuit Evergem 100 rolstoelen naar Ecuador verscheept.Vandaag beslist de gemeenteraad over het aanstellen van een tweede halftijds ontwikkelingssamenwerker, naast Koen De Baets die dit werk al langer doet. De stedenband bestaat reeds zes jaar en de bedoeling is dat we leren van elkaar. Het geld komt van De Vlaamse overheid. In 2008 trekt er weer een groep van jonge mensen uit Evergem naar ginder. Wie nog mee wil wacht best niet te lang om contact te nemen.

voor meer info: eyerman.persan@skynet.be
of tel. 09/253.16.96 (na 18.00u)

of ook bij romainhulpia@hotmail.com
GSM 0474 290 385

2 opmerkingen:

Romain Hulpia zei

Dank voor de invitatie en voor de gerichte vragen na de getuigenis. De vragen getuigden van een volgehouden aandacht en een persoonlijke en positieve instelling ten opzichte van de Noord - Zuid problematiek

kiosk zei

Ik heb vandaag nog een aantal aanwezigen op de voordracht gesproken en die waren zeer positief over de voordracht. We kunnen de uiteenzetting ook aan andere verenigingen in Evergem erg aanraden.
Bedankt Romain, Luc, Christiane eb Rita