zaterdag, januari 27, 2007

Boeken (fictie) en de geschiedenis van de psychiatrie (3)

Sebastian Faulks: Human Traces (2006)



Ik las eerder van hem Het lied van de loopgraven. In dit meeslepende boek spelen soldaten van WO I de hoofdrol. Human Traces staat op mijn verlanglijstje, niet alleen omdat Faulks een zeer goed verhalend schrijver is maar ook omdat de geschiedenis van de psychiatrie hier het onderwerp is.



We bevinden ons aan het einde van de negentiende eeuw. Jacques Rebière, afkomstig uit Frankrijk en Thomas Midwinter, een Engelsman, zijn goede vrienden. Beiden zijn van jongs af aan geïntrigeerd door de werking van de menselijke geest in het algemeen en psychische ziekten in het bijzonder, beiden zijn er van overtuigd dat er voor deze ziekten een genezing te vinden moet zijn. Als psychiaters wijden ze hun leven aan dit doel en zetten samen een sanatorium op in Carinthië, het huidige Oostenrijk. Maar hoe langer ze samenwerken, hoe meer ze ontdekken dat hun opvattingen niet altijd dezelfde zijn en soms zelfs ronduit met elkaar botsen. Uiteindelijk moet ieder van hen op zijn eigen manier onder ogen zien dat de genezing van psychische aandoeningen nog een verre droom is en dat de menselijke geest uiteindelijk een raadsel blijft.



Van dit 600 pagina's tellende boek is op dit ogenblik nog geen Nederlandse vertaling.

Sebastian Faulks, Human Traces, Uitgever: Hutchinson (import: Van Ditmar)Prijs: Ca. € 21,95 (gebonden)624 bladzijdenISBN 0091794552.

Geen opmerkingen: