vrijdag, augustus 04, 2006

interview schepen Wilfried Van Zele

Schepen van ruimtelijke ordening Wilfried Van Zele kwam vandaag langs in de instelling voor een interview over het voorgestelde structuurplan van de gemeente Evergem. Hij was ooit lesgever aan Katholieke Hogeschool Sint-Lieven (Gent), waar de industriële ingenieurs worden opgeleid. Zijn specialiteit was toen al ruimtelijke ordening en milieu. Ook in de gemeente kon hij die twee taken opnemen ook al moesten de beslissingen genomen worden door de gemeenteraad.

Ruimtelijke ordening is heel complex. De gemeente komt na het Vlaams Gewest en de provincie. De gemeente moet rekening houden met de verplichtingen die door deze twee instanties worden bepaald. Binnen dit kader moet de gemeente werken.

De schepen drukt zijn afkeer uit voor lintbebebouwing omdat de achterliggende gronden gehypothekeerd worden in het kader van natuur, bedrijven en landbouw. Hij onderlijnt het belang van grotere zones. Het plan van de gemeente heeft daar geen enkele invloed op omdat het gewestplan dat regelt. Het structuurplan van de gemeente wil de woongebieden vastleggen en een overeenkomst rond de periode waarin de woonuitbreidingsgebieden worden aangesneden. In het plan staat ook waar de sportvoorzieningen moeten komen. Het voetbalterrein aan de Herritakkerlaan in Sleidinge kan niet meer uitgebreid worden omdat het in een woonzone ligt. De voetbalclub vraagt een tweede terrein, dus moet de gemeente op zoek naar een andere zone die ruim genoeg is om daar ook nog ander sport, spel en recreatie te kunnen voorzien. Het structuurplan van de gemeente wil zones vastleggen die voldoende groot genoeg zijn zodat er daar uitbreiding van voorzieningen mogelijk is in de toekomst. In het structuurplan staat dat de zone rond de Weegse (naast het psychiatrisch centrum) een mogelijkheid is om te voorzien in de noden van de voetbalploeg. Ondertussen zijn er ook bezwaarschriften binnengekomen van de voetbalclub. Bij de ruimtelijke uitvoeringsplannen zal moeten blijken of hun melding van de ongeschiktheid van het terrein al of niet klopt. Ze zouden graag hebben dat we het gebied aan de Kerkstraat in overweging nemen om daar een voetbalterrein te voorzien.

Tijdens het interview komt ook eerste schepen Patricia De Waele langs om enkele aanvullingen te geven.

(lees het volledige interview, ondermeer ook nog over de knelpunten bij het bouwen van meer sociale woningen, lees het in de nog te verschijnen uitgave van Kiosk)

Net vandaag staat in de krant "Het Laatste Nieuws" hetvolgende bericht:


Schepen van Ruimtelijke Ordening en Milieu Wilfried Van Zele zal geen kandidaat meer zijn bij de komende verkiezingen. Van Zele is naar eigen zeggen de Evergemse politiek beu. Onlangs brak Van Zele nog met de VLD, met wie hij in 2000 naar de verkiezingen trok. «Mijn gezondheid leed er de
laatste tijd onder», klonk het toen hij gisteren het nieuws bekend maakte. «Ik ben ontgoocheld in heel wat mensen». Van Zele zal naar eigen zeggen wel de dossiers missen. «Ik was een echte dossiervreter. Ook het personeel van onze diensten ga ik missen.» Van Zele raakte vooral bekend met het dossier
rond de uitbreiding van de Gentse Haven. (KVZ)

Geen opmerkingen: