maandag, augustus 14, 2006

Hoe Anders is Anders

Hoe Anders is Anders (HAIA) is een scholenproject dat jongeren in contact wil brengen met de Geestelijke Gezondheidszorg in Vlaanderen. Scholen kunnen zich voor hun laatste jaars humaniora inschrijven om bvb een driedaags bezoek te brengen aan een psychiatrische instelling. Ze kunnen daar het leven op een afdeling meemaken. Ze doen mee aan therapieën, krijgen informatie over ziektebeelden... Het achterliggende idee voor dit project is dat je vooroordelen best zo vroeg mogelijk aanpakt. Door jongeren aan te spreken is het mogelijk de volwassenen van de toekomst een realistischer beeld mee te geven van psychiatrie.
De Vlaamse Vereniging Geestelijke Gezondheid (VVGG) is op dit ogenblik aan het onderhandelen met de overheid over de beheersovereenkomst. De overheid wil bepaalde opdrachten van de VVGG afbouwen en andere in de plaats geven. Hierdoor is het nog niet zeker of het HAIA-project verder zal gesubisidiëerd worden.
Er zal hierover meer klaarheid zijn op 31 augustus.
In de loop der jaren mochten we al heel veel leerlingen bij ons in de instelling ontvangen, ondermeer vanuit het stedelijk Lyceum Linkeroever (Antwerpen), het college O.-L.-V. Ten Doorn (Eeklo), St.-Gertrudis College (Wetteren). We zijn overtuigd van het grote belang van dit project en we hopen dat het verder mag blijven bestaan.

Geen opmerkingen: