maandag, maart 19, 2007

Electroshock

Dat de electroshock nooit helemaal verdwenen is uit de psychiatrie en aan een nieuwe opmars bezig is blijkt ook uit een Nederlands onderzoek dat peilde naar de positieve gevolgen van deze behandeling.

"Elektroshocks kunnen goed worden ingezet tegen zelfmoordneigingen bij jongeren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse psychiater Harold van Megen van het ziekenhuis Meerkanten in Ermelo
.

De voorbije vijf jaar kregen twaalf depressieve jongeren onder de achttien jaar in Meerkanten een shockbehandeling, of Elektro Convulsie Therapie. Het ging om tieners op wie geen enkel medicijn vat had. Van Megen zei zaterdagavond in het televisieprogramma "Nova" dat bij al deze jongeren de zelfmoordneiging zo goed als verdwenen is. "Ik vind elektroshock een middel dat in elk geval voor deze jongeren levensreddend is geweest." Een behandeling bestond uit twaalf tot zestien elektroshocks. Bij enkele jeugdige patiënten was na verloop van tijd wel een herhalingsbehandeling nodig. " (lees meer hier) (bron De Standaard)

Geen opmerkingen: