maandag, maart 12, 2007

200 jaar broeders van liefde

In 1807 sticht Kanunnik Petrus Jozef Triest in Gent de Broeders van Liefde. Zij nemen de zorg op voor behoeftigde bejaarden in het Hospice De Byloke. Later zullen zij samen in het Duivelsteen de boeien breken van de geesteszieken. Ook in het onderwijs en de zorg voor mensen met een handicap nemen de Broeders van meet af aan een voortrekkersrol op.

Na 200 jaar is de deskundigheid en inspiratie gebleven, niet enkel in België maar wereldwijd in 25 landen.

De tentoonstelling "200 jaar Broeders van Liefde" toont de geschiedenis van de congregatie en de organisatie aan de hand van 19de eeuwse schilderijen, handgeschreven brieven, voorwerpen, unieke oude fotoreeksen en vele andere tijdsdocumenten die getuigen van twee eeuwen religieuze actie in de zorg voor mensen.

De tentoonstelling toont niet enkel de geschiedenis, maar illustreert via een aantal bijzondere verzamelingen de verschillende domeinen waarop de Broeders van Liefde actief zijn. Art brut uit de Roemeense psychiatrie, etnografische stukken uit Afrika en exotische souvenirs uit Azië accentueren de internationale werking. Een interactieve opstelling belicht alle projecten waar de congregatie wereldwijd bij betrokken is.

"200 jaar Broeders van Liefde" toont een bijzondere en rijke geschiedenis van de Congregatie Broeders van Liefde via een unieke tentoonstelling. In 2007 viert de congregatie Broeders van Liefde haar tweede eeuwfeest. Gestart in Gent door de inzet van kanunnik Triest is de orde uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie, die in 27 landen allerhande initiatieven neemt voor mensen die steun en zorg behoeven. De tentoonstelling toont de geschiedenis maar zeker ook de internationale actualiteit van de werken van de congregatie.

Meer info:
Museum Dr. Guislain
Jozef Guislainstraat 43, 9000 Gent
09 / 216 35 95

Geen opmerkingen: