woensdag, augustus 15, 2012

Kiosk: Fietstocht Evergem (2)

de draaiende wieken verwelkomen ons
De langste halte is die aan de molens in Ertvelde. Deze plaats is uniek omdat er zowel een windmolen als een rosmolen op hetzelfde domein zijn terug te vinden. Als we aankomen dan draait de molen al volop om ons te verwelkomen. Johan, de molenaar, neemt zijn tijd om ons uitleg te geven. Hij geeft ons een rondleiding tot in het dak van de molen en haalt even later ook een paard van stal om ons de werking van de rosmolen te tonen. De molens van Ertvelde zijn meer dan 200 jaar oud.


overal ook documenten over de molen
"Eind van de 18 de eeuw, in het jaar VII (1798) van de Franse overheersing, besluit Lieven Genbrugge tot het bouwen van een windmolen, rosmolen en woonhuis te Ertvelde voor zijn zoon Pieter Cornelis Genbrugge.
Johan Van Holle geeft uitleg
De bouwplaats is op het hoogste punt van Ertvelde, achter ’t dorp aan de drijhoek.
De molenmaker is Fredericus Pisonier uit Sleidinge (initialen FP 1799 op de maalgoot in de molen). Deze komt uit een bekend molenmakersgeslacht waartoe ook Augustinus, Petrus, Viktor en Edmond Pisonier behoren.


(een stuk tekst uit de website over de molens)


De huidige molenaar, Johan Van Holle, zal het domein in 1980 opkopen. De molens zijn op dat moment in zeer slechte staat. Op vijf jaar tijd wordt alles hersteld en zijn ze weer gebruiksklaar.

de rosmolen
Joseph en Peter
Het is een hele klim tot boven en gelukkig hangen er stevige touwen waaraan je je kan vasthouden op de tocht langs steile ladders. We krijgen een zeer technische uitleg over ondermeer de verschillende houtsoorten die gebruikt zijn in de constructie. Het doet ons opmerken dat zo'n molenaar toch ook een goede schrijnwerker moet zijn. 


De molen werkt ook nu nog wekelijks. Bakkers halen er hun meel en ook particulieren kunnen er kopen. Je kan er trouwens ook een weekje of een weekend vakantie doorbrengen.

Geen opmerkingen: