maandag, oktober 03, 2011

Brief van organisator Te Gek!?

Deze brief zat in mijn mailbox en ik wil hem graag met U delen Wij nemen alvast deel aan de optocht in Gent op donderdag 13 oktober. Wil U met ons mee opstappen geef dan een seintje naar peter.dierinck@pcsleidinge.be...

Beste,

Van 5 tot 13 oktober trekt de Te Gek!? Karavaan, gekoppeld aan de werelddag geestelijke gezondheid van 10 oktober, langs de 5 Vlaamse Provincies.

De Te Gek!? Karavaan houdt in:
-een optocht/voettocht in elke provinciehoofdstad waarbij de boodschap van Te Gek!? wordt uitgedragen, de voettocht vertrekt en eindigt op een openluchtplein in de stad.
-nadien een groot event op dit plein met een grote infomarkt over welzijn en geestelijke gezondheid, een Te Gek!? concert met De Laatste Showband en tal van artiesten (oa Koen Buyse, Guy Swinnen, Hannelore Bedert, Klaas Delrue, Helmut Lotti en Walter De Buck, Kommil Foo (enkel Leuven en Gent), Wannes Cappelle (enkel Brugge), Axl Peleman (enkel Antwerpen). Meter Kristien Hemmerechts presenteert.
-Verder kan men hier voor het eerst de nieuwe Te Gek!? soep van Jeroen Meus bekomen (foto zie bijlage)

De locaties van de Karavaan:
Antwerpen: Antwerpen woensdag 05/10 Groenplaats 14u
Vlaams-Brabant: Leuven donderdag 06/10 Ladeuzeplein 16u
West-Vlaanderen: Brugge vrijdag 07/10 Grote markt 16u
Limburg: Hasselt woensdag 12/10 Kolonel Dusartplein 14u
Oost-Vlaanderen: Gent donderdag 13/10 Vrijdagmarkt 16u

Voor de optocht/voettocht wordt bij de brede bevolking opgeroepen om mee te stappen en de boodschap van Te Gek!? uit te dragen nl psychische problemen: praat erover, luister ernaar, laat ons wat gewoner doen over psychische problemen, allemaal mensen allemaal kwetsbaar, niemand is gevrijwaard, zoek hulp indien nodig zonder schaamte of schuldgevoel enz...
In de optocht stappen, naast meter Kristien Hemmerechts, per provincie een 2-tal ambassadeurs mee
In Antwerpen zijn dat al Tine Embrechts en Ware Borgmans.
In Leuven Rutger Beke en gedeputeerde Karin Jiroflee
In Brugge Lieven Verstraete
In Gent de 2 mascottes - buffalo's van voetbalploeg AA Gent
In Hasselt al Marc De Bel

Kortgezegd is de oproep:
Hoog tijd om normaal te doen over geestelijke gezondheid. Spreek je uit voor een zorgzame samenleving en stap mee in de Te Gek!? Karavaan tussen 5 en 13 oktober, in elke Vlaamse provincie.
Proef nadien van de nieuwe heerlijke Te Gek!? soep van Jeroen Meus, neem een kijkje op de infobeurs en geniet van het Te Gek!? concert met De Laatste Showband en tal van artiesten.


Overal wordt samengewerkt met tal van organisaties en scholen.
In Hasselt bvb tracht men met de studenten het wereldrecord 'De luidste schreeuw om hulp' te halen, met 3200 studenten.


Nog kort over Te Gek!?:
Te Gek!? tracht psychische problemen in Vlaanderen bespreekbaar te maken en te komen tot een juiste kijk tav mensen met psychische problemen. Ondanks het feit dat één op vier ooit zelf te maken krijgt met geestelijke gezondheidsproblemen bestaat nog een groot taboe en tal van vooroordelen.
Een negatieve beeldvorming houdt mensen tegen om over hun problemen te praten of tijdig hulp te zoeken.
Te Gek!? bracht 4 cd's uit, 6 krantendossiers, gaat op muzikale en literaire tournee, toert met een infomobiel langs de Vlaamse scholen en zet schoolvoorstellingen op. Na Tous fous du Tour (een kleine Te Gek!? Tour de France) is er nu in oktober in elke Vlaamse provincie de Te Gek!? Karavaan, gekoppeld aan een 6-delige reeks op Canvas over geestelijke gezondheid. Kristien Hemmerechts is meter en Guy Swinnen is peter van Te Gek!?


In de bijlage vindt u de flyers van de Karavaan per provincie.

Te Gek Canvasreeks
In dezelfde periode start op Canvas een 6-delige reeks 'Te Gek' over geestelijke gezondheid,
gemaakt door productiehuis Kultuur van Canvas, dit vanaf dinsdag 4 oktober, 6 afleveringen van 50 minuten.
Het verhaal van de reeks begint bij de constatering dat de Vlaming massaal antidepressiva slikt, dat de wachtlijsten bij psychologen nog nooit zo lang geweest zijn en dat het zelfmoordcijfer in ons land schrikwekkend hoog is.
Annick Ruyts maakt zich dan ook zorgen en gaat op zoek naar antwoorden op haar vragen tijdens een reis door Vlaanderen, die tegelijkertijd een reis door ons hoofd zal zijn. Ze gaat langs bij psychiaters en psychologen die de vinger aan de pols houden van ons psychisch welzijn. Maar ze legt ook haar oor te luisteren bij ervaringsdeskundigen die haar getuige laten zijn van hun eigen verhaal.

Beide initiatieven (Te Gek Canvasreeks en Te Gek!? Karavaan) zullen mekaar versterken.

Vriendelijke groeten,
Marc Hellinckx
Te Gek!?
0494 843154
www.tegek.be

Geen opmerkingen: