dinsdag, juni 19, 2012

In Sad Cages

Vandaag gaan we op bezoek op de Dok-site in Gent. We ontmoeten er studenten van het derde jaar psychiatrische verpleegkunde van de Hogeschool Gent. Zij organiseren dit weekend een driedaagse rond het taboe-onderwerp depressie op Dok. 

Ze kozen voor dit onderwerp omdat het schijnbaar door iedereen gekend lijkt. Er is echter wel een groot verschil tussen even in een dip zitten en een heuse depressie.
In realiteit wordt er weinig of niet over gepraat door degenen die er aan lijden. Er is nog altijd veel schaamte. En degene die er willen over praten weten niet altijd goed waar naartoe. Een project als dit, met toneel, tentoonstelling... wil mensen de ogen openen voor een probleem waar nog altijd veel onbegrip voor is. De studenten werken samen met de familievereniging Similes en de zelfhulpgroepen "Altis" en "Ups and downs". Dr. Dierick van psychiatrisch centrum St.-Camillus geeft ondersteuning. Ook de stad Gent werkt mee aan het project.
De studenten vonden nogal wat moeilijkheden op hun weg. Het was niet makkelijk om getuigen te vinden. Er is nog altijd heel veel schaamte om erover te praten. Er werden andere manieren gezocht. In de bunker op het terrein zullen getuigenissen op de muur worden gehangen. Ook kunstwerken zullen een beeld schetsen van wat depressie kan zijn. De studenten hopen dat de bezoekers aan het evenement later meer zullen openstaan voor mensen met een depressie. Ze geven nog eens mee dat de suicidecijfers in België zeer hoog liggen.
De studenten leiden ons uiteindelijk nog eens rond op het terrein waar straks het evenement zal plaatsvinden. Ze hopen op vele bezoekers en nodigen iedereen uit op de opening vrijdagavond 22 juni. U kan de hele agenda hier nalezen.
We brengen een respectvolle groet aan alle studenten die meewerkten aan dit project: Kayleigh, Nick, Steven, Katja, Debby, Leentje, Marri en Nathalie.