vrijdag, april 17, 2009

Lotgenotengroep voor (ex-)psychiatrische patiënten

Deze ochtend kwamen Griet (Creatief Begeleidingscentrum Krekenland) en Stefaan (vzw Uilenspiegel) langs om te vertellen over hun groep die volgende week woensdag in Assenede van start gaat.Uilenspiegel is een organisatie van psychiatrische en ex-psychiatrische patiënten. Stefaan voegt er aan toe dat je het nog het beste kan vergelijken met een vakbond voor patiënten. Het was één van hun mensen die naar het CBK toestapte om te melden dat er in het Meetjesland een nood was aan gelijkgezinden om te kunnen praten of om samen leuke activiteiten te doen. Het Creatief Begeleidingscentrum Krekenland is sedert januari dit jaar losgemaakt van Oranje, dit laatste richt zich vooral naar mensen met een handicap. CBK biedt allerlei activiteiten aan die lokaal gebonden zijn: klassieke concerten, workshops voor vrouwen, salsa voor beginners, bloemschikken, koken met beperkt budget en dus vanaf volgende week woensdag is er eens per maand een lotgenotengroep voor (ex-)psychiatrische patiënten. Het gaat dus niet om therapie maar om gewoon even samen op verhaal komen of samen gezellig bezig zijn. De bedoeling is dat de activiteiten later door de deelnemers zelf georganiseerd worden. Stefaan vertelt dat hij als ex-patiënt vrijwilligerswerk doet en ook medewerker is bij het aanloophuis ZigZag in St.-Niklaas. Hij heeft een periode niet actief geweest maar voelde de goesting om zich weer nuttig te maken opkomen. Hij geeft aan dat mensen die geen psychisch probleem hebben gehad vaak met onbegrip reageren naar expsychiatrische patiënten. Een lotgenotengroep kan ondersteunend werken. Je ontmoet er gelijkgezinden. Greet heeft nog geen idee hoeveel mensen er woensdag zullen langskomen. Ze hoopt dat het een beetje een vaste groep zal worden. Ze voegt er lachend aan toe dat er echt geen bussen vol met mensen hoeven langs te komen.
We feliciteren de organisatoren met hun initiatief en we alvast dat er een paar mensen vanuit onze instelling zullen aanwezig zijn

De groep heeft plaats op woensdag 22 april van 14.00u tot 16.00u en ook op 20 mei en op 17 juni. Je hoeft geen lid te zijn van Uilenspiegel om aan te sluiten. Adres: CBK, Schoolstraat 3, 9960 Assenede.

Geen opmerkingen: