vrijdag, april 10, 2009

Evergem Fair Trade Gemeente

Op zaterdag 9 mei is het de Internationale Dag van de Fair Trade. In Evergem zal die dag niet onopgemerkt voorbij gaan.

Evergemse bakkers bakken (h)eerlijke vlaai.
Voor de tweede maal bakken de Evergemse bakkers op 9 mei (h)eerlijke vlaai. Met deze actie willen de bakkers een brug slaan tussen de boeren hier en de boeren in het zuiden. Voor de (h)eerlijke vlaai gebruiken ze melk van een Evergemse melkveehouder. De speculaas, honingkoek en suiker zijn fairtradeproducten uit Paraguay en Mexico.
De vlaai zal duidelijk herkenbaar bij de bakkers liggen en hopelijk door u worden gesmaakt. Wie op 9 mei bij de bakker langs gaat krijgt er ook een (h)eerlijk drankje gratis bovenop.

Je vindt de (h)eerlijke vlaai op 9 mei bij volgende bakkers:

ERTVELDE
Brood en Banket BEKAERT BART PASTORIJSTRAAT 20
Brood-BanketVERDEGEM GEERT RIEMESTEENWEG 114
Brood en Banket WILLEMS HOSPITAALSTRAAT 13
KLUIZEN
QUIVREUX FRANKLIN PASTOORHOEK 7
EVERGEM - WIPPELGEM
Brood en Banket ALMEY - DEJAEGER WIPPELGEM DORP 19
EVERGEM - CENTRUM
DE BACKER PHILIP HOEKSKEN 4
DEPAUW LUC DROOGTE 18
Brood en banket DOSSCHE Peter HOFBILKSTRAAT 56
Bakkerij HENDRIK V.D. LINDEN KWADEWEG 151
ROETE KRIS FORTUNE DE KOKERLAAN 1
EVERGEM - KERKBRUGGE
BAKKERIJ KRIS KERKBRUGGESTRAAT 5
SLEIDINGE
COCQUYT RONNY SLEIDINGE-DORP 15
Brood en Banket DE JAEGER SLEIDINGE-DORP 84
Patsserie DE ROO TONY WESTSTRAAT 21
ROETE KRIS WURMSTRAAT 22


Eerlijke handel en duurzame landbouw

Kleine, familiale boeren in Zuid en Noord kampen met vergelijkbare problemen: te lage prijzen, de concurrentie van industriële landbouwbedrijven, grote druk op het milieu.

Lokale afzetmarkt geeft kansen aan boeren hier in Vlaanderen

Lokaal vermarkten van landbouwproducten is vaak iets waar boeren naar verlangen. Weg van de zware prijzendruk van tussenhandelaar, groothandel of veiling. Door rechtstreeks aan de consument te verkopen blijft een groter aandeel van de winst bij de boer en kan hij een gegarandeerde minimumprijs hanteren.
Ook de voedselkilometers worden beperkt en de boeren krijgen weer waardering en erkenning door het contact met de klanten.

Eerlijke handel geeft kansen aan boeren in het zuiden
In de ontwikkelingslanden telen miljoenen boeren op kleine schaal producten zoals appelsienen, koffie, cacao of bananen. Zij zijn afhankelijk van tussenhandelaars om hun producten verkocht te krijgen en kunnen geen enkele invloed uitoefenen op de prijs. Dat maakt dat hun producten vaak onder de kostprijs worden verkocht.
Eerlijke handel gaat daar tegen in. Via eerlijke handel verdient dezelfde producent een eerlijke prijs voor zijn product. Een prijs die wel zijn productiekosten vergoedt. Een prijs die bovendien ruimte laat voor sociale en ecologische investeringen.

Evergem- Fair Trade gemeente
Sinds 2005 is er een lokale trekkersgroep actief die eerlijke en duurzame handel in de gemeente promoot. Dit doen ze in het kader van de campagne ‘Ik ben verkocht’ van Vredeseilanden, Oxfam Wereldwinkels en Max Havelaar. Nu bijna 4 jaar later kan de trekkersgroep met fierheid melden dat Evergem het logo van ‘fair trade gemeente heeft behaald. Hiermee bewijst Evergem dat er voldoende winkels en horecazaken zijn die fairtradeproducten aan hun klanten aanbieden. Een meer dan voldoende haalt Evergem op het aantal verenigingen, scholen en bedrijven die fairtradeproducten aanbieden tijdens recepties, vergaderingen, feesten,… Al ruim 15 jaar drinkt het gemeentepersoneel eerlijke koffie en ook op recepties wordt er fairtrade fruitsap geschonken.
Dit alles maakt van Evergem een echte Fair Trade gemeente. In oktober zal het gemeentebestuur, de trekkersgroep en al wie meewerkte aan deze campagne het logo feestelijk in ontvangst nemen.

Geen opmerkingen: