maandag, oktober 27, 2008

Tussen kunst en psychose

Olens artiest stelt schilderijen tentoon. Hoeveel levens kan een mens hebben? Zeker twee, want toen hij zich in de jaren tachtig voor een trein gooide, was dat van woelwater Danny Smolders (48) oop 24-jarige leeftijd bijna voorbij. Vanaf 27 oktober stelt hij zijn schilderijen tentoon ini Geel.

Hij verbleef geruime tijd in psychiatrie en begon er gedichten te schrijven. "De psychiatrie maakt U creatief. Als dat in U zit, laten ze het eruit komen." "Ofwel een gestoorde kunstenaar ofwel een geniale patiënt" zei één van mijn therapeuten eens. "Ik denk dat ik daar ergens tussenin zit" zegt Danny. Er kwamen drie dichtbundels en in de schuif thuis liggen nog eens 300 gedichten. Plus de manuscripten van vijf romans. "Die publiceren ze misschien wel na mijn dood," lacht hij.
Acht jaar geleden liet hij zich inschrijven aan de Herentalse kunstacademie en na zijn laatste opname in het OPZ te Geel, nu vier jaar geleden belandde hij in het kunsthuis Yellow Art. In Geel ooit nog het ouderlijk huis van Jan Hoet.

Danny Smolders, Paul Blockx en Karel Laenen poseren nog tot 7 december in de Halle,
Markt 1 in Geel.

(info uit "GVA Kempen", met dank aan Hilde)

Geen opmerkingen: