vrijdag, maart 28, 2008

programma over psychiatrie

Detlef Petry, psychiater die werkt in Maastrichtse instelling Vijverdal, is al jaren aan het werk met chronische psychiatrische patiënten.

Maandag 31 maart op nederland 2 in het programma NCRV Dokument om 22u50 is er een documentaire met als titel: "Uitbehandeld, maar nog niet opgegeven".
Humo schrijft: " De Nederlands-Duitse psychiater Detlef Petry werkt op de langverblijfafdeling van Vijverdal in Maastricht. Ook al zijn de patiënten uitbehandeld, dat betekent voor hem niet dat ze zijn opgegeven. Petry luistert naar hen en gaat mee in hun gekte. Voor Petry staat niet de patiënt maar de mens centraal." De documentaire zal ongeveer anderhalf uur duren.

In "Uitbehandeld, maar niet opgegeven" volgt filmmaker en Nipkowschijfwinnaar Rob Hof de psychiater Detlef Petry en zijn ‘opgegeven’ patiënten. Een patiënt, Jean-Marie, werkt op de grote vaart, raakt verslaafd aan drugs en eindigt in een psychose. Hij hoort stemmen en wordt agressief. Marian leeft al 20 jaar in haar eigen waanwereld. Ook zij hoort stemmen in haar hoofd en is zwaar depressief. Met 150 andere patiënten wonen Jean-Marie en Marian in psychiatrisch ziekenhuis Vijverdal in Maastricht. Allemaal zijn ze opgegeven door de reguliere psychiatrie. Groepsgesprekken, dagtherapieën en medicijnen hebben voor hen geen zin meer.

De Nederlands-Duitse psychiater Detlef Petry werkt op de langverblijf-afdeling van Vijverdal. Ook al zijn de psychiatrische patiënten uitbehandeld, dat betekent voor hem niet dat ze zijn opgegeven. Petry luistert naar hen en gaat mee in hun gekte. Hij neemt ze mee uit winkelen, viert Sinterklaas met ze en gaat met ze op zoek naar plekken die voor hen dierbaar zijn. Voor Petry staat niet de patiënt, maar de mens centraal. De deur van zijn kantoor staat altijd open. Hij probeert het gebruik van medicijnen te voorkomen. Niet de patiënten wegstoppen en platspuiten, maar op een gelijkwaardige manier met ze omgaan. Het is voor Petry de enige wijze waarop genezing mogelijk is.

Petry emigreerde dertig jaar geleden vol idealen naar Nederland. Als jonge psychiater en kind van de oorlog verzette hij zich tegen het optreden van de machthebbers en de geringe tolerantie in Duitsland. Voortdurend was hij bezig met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, ingegeven door zijn achtergrond. Zijn vader was als SS’er in Nederland direct betrokken bij oorlogshandelingen. Met zijn emigratie naar Nederland wilde Petry zijn eigen ‘Wiedergut-machung’ uitvoeren. Als Duitser, maar ook als psychiater.

Inmiddels is Detlef Petry de eminence grise van de Nederlandse psychiatrie. Op handen gedragen én omstreden door zijn uitgesproken ideeën en dagelijks gevecht tegen de verzakelijking. In een eerder gehouden debat naar aanleiding van de documentaire Het gelijk van mijn tante over het onvermogen van de hulpverlening reageerde hij geschokt omdat daarin pijnlijk duidelijk wordt hoe het niet moet, maar wel gaat in de praktijk.

Uitbehandeld, maar niet opgegeven werd eerder uitgezonden op 29 november en 6 december 2004.
Regie Rob Hof, Producent Hoffilm.

Geen opmerkingen: