dinsdag, april 24, 2007

Poolse outsiderkunst

De provincie Antwerpen organiseert samen met de Poolse regoi Malopolska een tentoonstelling met Poolse outsiderkunst.

In de tentoonstelling kan u een zestigtal werken van Nikifor (1895 - 1968) bewonderen. Bij mijn weten is het de eerste keer dat U deze kunstenaar zo uitgebreid in ons land kan bewonderen. Hij is één van de belangrijkste naïeve schilders uit de 20ste eeuw. Verschillende musea en privécollecties over de hele wereld bezitten werk van hem.
Hij werd geboren in 1895 in het stadje Krynica, in het zuiden van Polen, als het onecht kind van een dienstmeid die tot de Lemko-minderheid behoorde. Het kind werd waarschijnlijk Epifaniusz Drwoniak genoemd - de roepnaam Nikifor kreeg hij pas later - maar zijn jeugd is gehuld in mysteries. Feit is dat hij al snel wees werd en op straat begon te leven. De sanatoria, drinkzalen, pensions, houten villa's en pittoreske trienstations van het kuuroord Krynica vormen het hoofdthema van zijn schilderijtjes.

De tentoonstelling is te bezichtigen van 20 april tot 10 juni 2007 in de Koningin Fabiolazaal, Jezusstraat 28 te Antwerpen. Elke dag van 10.00u tot 17.00u. Gesloten op maandag. De toegang is gratis. telefoon 03/203.42.04

Geen opmerkingen: