vrijdag, november 07, 2008

Zigzag

Ze kwamen uit zigzag (St.-Niklaas) de hele dag op bezoek in onze instelling. In de voormiddag voor een gesprek en in de namiddag werd er een vriendschappelijk matchje mini-voetbal gespeeld.

Je mag het niet verwarren met een naaiatelier in een Brussel. Zigzag is een huis voor ontmoeting in de geestelijke gezondheidszorg in St.-Niklaas. Het is ontstaan uit het psychiatrisch centrum St.-Hieronymus. Bedoeling is dat ex-patiënten elkaar kunnen ontmoeten in een beschermde omgeving. Je kan er gewoon langslopen om iets te drinken. Er worden enkel niet-alcoholisch dranken verkocht om mensen met een drankprobleem niet in verleiding te brengen. Je kan ook lid worden van Zigzag en dan kan je voor een goedkope prijs meedoen aan allerlei activiteiten: badminton, bowling, voetbal, feestje en uitstappen maar ook vormingsactiviteiten. Ze doen mee aan voetbaltornooien en dit via Psylos. Maar er is ook een competitie met ploegen die niets met geestelijke gezondheidszorg te maken hebben. Enkelen van hen hebben ook meegewerkt aan toneel. Op het driemaandelijks feest is de dj van plan met een lijst te werken waarbij de deelnemers hun favoriete nummer op voorhand kunnen kiezen. Ze blijven creatief bij Zigzag, zoveel is duidelijk.

De bedoeling is dat de leden zelf zoveel mogelijk verantwoordelijkheid nemen in de organisatie. Er zijn drie betaalde medewerkers, werknemers van de psychiatrische instelling en zij zorgen vooral voor de continuïteit. Het grootste deel gebeurt door de vrijwilligers. Deze, ook spelers van de minivoetbalploeg, zijn ook talrijk aanwezig op onze ontmoeting en dat ze gemotiveerd zijn blijkt uit het gering aantal vragen dat we moeten stellen over hun werking. Ze praten met veel enthousiasme over de talrijke activiteiten die ze zelf organiseren. Ze willen zich blijven richten naar de maatschappij ook al vinden ze dat veel mensen hen te vaak bekijken alsof ze niet volwaardig zijn. Stigmatisatie van de psychiatrische patiënt is duidelijk nog steeds een probleem. Organisaties als Zigzag doen zeer positief werk om de vooroordelen rond psychiatrische patiënten bij te sturen.

Zigzag bevindt zich in de Dalstraat 27, te 9100 St.-Niklaas. (tel 03/780.38.98)
Openingsuren zijn
maandag en woensdagavond van 18.00u tot 22.00u
dinsdag en zaterdag van 14.00u tot 17.00u
donderdag van 9.00u tot 12.30u
vrijdag van 16.00u tot 22.00u

Geen opmerkingen: