maandag, juni 24, 2013

De formule voor het geluk

Gisterennamiddag organiseerden medewerkers van het Brusselse outsidermuseum “Art et Marges” een rondleiding op het kunstparcours in de Marollen. Een 16-tal winkeliers hangen kunstwerken van mensen met een mentale handicap of psychische kwetsbaarheid in de etalages van hun winkels. 

We zijn het meest gefascineerd door de kleurrijk versierde wandelstokken van Jean-Pierre Rostenne (geb.1942). We zijn dan ook zeer verbaasd maar vooral verheugd de man tegen te komen in de Marollen. Hij heeft er een hele tijd een boekhandel opengehouden en woont er nu in een rusthuis. 
We vragen hem of we foto’s mogen nemen waarop hij antwoordt dat we dit eerst aan Joséphine moeten vragen. Hij glimlacht zeer vriendelijk en laat ons een pluchen kat zien. “Ze is een aristocrate” voegt hij er aan toe terwijl hij een poot van het diertje naar voor duwt. We schudden het pootje alsof het van een levend wezen is . Jean-Pierre zegt dat het ok is voor Joséphine en ik neem foto’s. Als we weer weggaan zal hij het pluchen dier voor zich uit houden alsof het ook afscheid van ons wil nemen. Jean-Pierre vindt ons vriendelijke mensen en wil ons iets geven. Hij haalt een rol karton uit zijn karretje. 

Op het papier staan kolommen met een hele reeks cijfers. Hij zegt dat dit de formule is voor het geluk en dat hij het zelf heeft becijferd. Rechts onderaan staat "le bonheur" geschreven met daarboven de Chinese tekens voor geluk.  Opgetogen over deze mooie ontmoeting zetten we onze tocht verder. We zullen zorg dragen voor de “formule voor het geluk”. Tot een volgende keer Jean-Pierre, als we terug zijn in de Marollen.


Geen opmerkingen: