donderdag, februari 18, 2010

bezoek van leerlingen

Eind januari kregen we bezoek van 5 leerlingen uit OLVI Poperinge. Dit worden inleefdagen genoemd. Leerlingen krijgen de kans om samen met psychiatrische patiënten op een afdeling mee te doen aan therapieën, om met hen gesprekjes te hebben. Net op het moment van hun bezoek was er een actie ten voordele van de slachtoffers in Haïti. Ze hielpen mee bij het bakken en verkopen van koekjes. Hieronder een deel van hun dagboekfragmenten. Tussendoor even vermelden dat de opbrengst van de benefietactie 263 euro was en dat dit gestort werd op de rekening van Artsen zonder Grenzen

"Als we aankwamen hebben we eerst een rondleiding gekregen in het nieuwe gebouw, dan zijn we naar onze afdeling geweest. Ik had gedacht dat het zou zijn zoals je ziet in de films: lange gangen en fel licht. Maar het was er eerder somber. ..."
"Ik dacht dat alles binnen strikte regeltjes zou lopen maar dat is niet zo. De mensen hebben geen verplichtingen. Er is ook niet constant begeleiding in de buurt..."
"... Wat ik heel aangenaam vond en me zeker zal bijblijven is de zangtherapie. Het was zo leuk om te horen en te zien hoe de mensen zich uitleven in de muziek.. In de namiddag kregen we uitleg rond een aantal ziektebeelden. Dat was wel interessant. Ook over de visie van de afdeling. Man kiest er bewust voor om de mensen een vorm van vrijheid te geven. "
"... met de man die de rondleiding heeft meegedaan hadden we onmiddellijk contact, met andere cliënten lukt het moeilijker. Veel mensen leven erg op zichzelf gekeerd. "
"De tweede dag was ik veel meer op mijn gemak. We hebben koekjes gebakken. ..."
"... Daarna gingen we de koekjes verkopen... Het viel me op hoe raar dat sommige mensen doen als ze hoorden waar we vandaan kwamen. ik ben blij dat ik de psychiatrie wat beter heb leren kennen, want anders was ik misschien ook één van die mensen die raar opkijken als ze over de psychiatrie hoorden praten."
"Het was een heel interessante voormiddag omdat ik met heel veel mensen kon praten...."

Geen opmerkingen: