vrijdag, augustus 28, 2009

Interessegroep Natuur Sleidinge


vandaag kwam Carlos Van Hoorbeke langs om te praten over de vzw Interessegroep Natuur Sleidinge. Ze richten natuurwandelingen in en zijn vooral bezig met het belang van vogels in onze streek.

Je ziet aan het eind van de zomer geen zwaluwen meer verzamelen. Hun aantal is sterk verminderd. De oorzaak daarvan is een tekort aan modder omdat er geen poelen meer zijn, maar ook de verhoogde zorg voor properheid en hygiëne aan gebouwen zorgt ervoor dat ze minder nestplaatsen kunnen maken. Alternatieven dringen zich op en de interessegroep besloot nestbakken aan te brengen. Onze instelling gaf de toelating om die aan te brengen aan de gevel van Mater Dei, de kant van de Weegse.
Ondertussen hangen er 20 nestbakken. Dit aanbrengen gebeurde voor de eerste keer op 30 mei 1998, een tweede keer op 4 april 2007 en ook dit jaar, namelijk op 29 april. Alle nesten zijn ondertussen bewoond. Zwaluwen zijn koloniebroeders, vandaar dat er verschillende nesten naast elkaar mogen aangebracht worden. Ze hebben geen territorium dat ze willen verdedigen.
Eveneens in Sleidinge werden nestbakken voor torenvalken aangebracht. Deze worden bovenop de hoge pilonen van Elia geplaatst. De nesten die aangebracht werden aan de kerk van Sleidinge voor kerkuilen kenden tot nog toe geen succes. De natuurgroep is vooral geïnteresseerd in particulieren omdat op openbare plaatsen minder privacy mogelijk is voor de vogels.

Geen opmerkingen: