Ze winden er geen doekjes om als ze over alcoholisme praten. Ex-verslaafden bestaan niet volgens hen. Eens verslaafd dan blijf je verslaafd en wegblijven van de alcohol doe je dag per dag; 24u per keer. Dirk leest al gedurende 38 jaar iedere morgen zijn AA-gebed in de hoop van de volgende 24 uur nuchter te kunnen blijven. De dag erna ziet hij dan wel weer. AA is voor hen een levensprogramma en als je het laat schieten is de kans op hrval zeer groot. Ze geven toe dat 3 tot 4 procent van de deelnemers aan AA erin slaagt om nuchter te blijven. Ook voor henzelf, na al die jaren, blijft het gevaar op herval. Ondertussen zetten ze zich zeer gedreven in om anderen te helpen, op één voorwaarde, dat die anderen zelf willen stoppen met drinken.
Ze werken niet op vraag van familie, vrienden of justitie. De vraag naar hulp moet van de verslaafde zelf komen.
Claude en Dirk komen net als andere AA-leden voordrachten geven in scholen, ziekenhuizen en nu ook bij de vakbond. Alcoholgebruik op de werkvloer is een probleem.
Dirk zet zich al 38 jaar in voor andere alcoholisten. Hij zette zelf de eerste stap naar onthouding op het ogenblik dat hij in contact kwam met een man van 27 die al twee jaar gestopt was met drinken. Dirk is op dat moment zelf 25 jaar. Door zijn alcoholgebruik zijn er zware gezinsproblemen. Zijn valiezen hebben herhaaldelijk klaar gestaan omdat zijn vrouw het niet met hem uithield. Hij is nu 38 jaar zonder alcohol.
Claude gaat in de jaren '80 voor het eerst naar AA. Hij wou zijn gezinsleven redden maar is op dat moment nog niet overtuigd dat hij alcoholist is. Hij blijft 5 jaar nuchter. Hij staat droog maar is ontevreden. Hij verlaat zijn vrienden en zijn groep en kan nog twee jaar zonder AA nuchter blijven. Dan komt de herval. Hij drinkt gedurende tien jaar en geraakt alles kwijt. Hij gaat weg bij zijn vrouw en kind. Ook zijn tweede huwelijk mislukt. Uiteindelijk kruipt hij moe gedronken, verbitterd en éénzaam terug naar AA. Hij zegt dat het lichamelijke niet zozeer het probleem is, maar wel het geestelijke. In zijn groep zitten zowel ongeschoolde als geschoolde mensen van alle leeftijden. Alcoholisme vind je overal terug.
Voor inlichtingen kan U altijd terecht op het Algemeen Dienstbureau, Grote Steenweg 149, 2600 Berchem (Antwerpen)
telefoon 03/239 14 15
Geen opmerkingen:
Een reactie posten