donderdag, juli 12, 2012

Documentaire psychiatrie "Uitbehandeld maar niet opgegeven"

Detlev Petry is een Nederlandse psychiater die zich toelegt op een groep 'opgegeven patiënten', bij wie behandeling niet meer helpt, die in kamers waar de ramen niet open kunnen, zonder privacy en gehuld in sigarettendampen, hun einde afwachten. Petry kan zich niet bij dit lot neerleggen. Hij gaat met de patiënten in gesprek en verdiept zich in hun geschiedenis, betrekt familieleden erbij, neemt ze mee naar de markt en viert sinterklaas met ze. Met een verbluffend resultaat. In de jaren dat Petry in Vijverdal werkt, daalt het aantal zelfdodingen tot het nulpunt.

Petry vecht jarenlang voor een beter leven voor de psychiatrisch patiënten, die hij liefst gewoon mensen noemt. Rehabilitatie is het sleutelwoord in zijn aanpak: hij haalt mensen uit hun isolement en geeft ze zoveel mogelijk hun plek in de samenleving terug.


Toen Petry in 2011 in pensioen ging schreef hij ook een boek over zijn werk en leven met dezelfde titel als hierboven opgegeven. "Eerst praten, dan pas pillen" is zijn devies. Hij heeft het ook vaak over de triade en bedoelt daarmee de samenwerking tussen patiënt, familie en psychiater. Hij wil zijn patiënten au sérieux nemen, ook als het over hun stemmen gaat en hij zoekt eerherstel voor hen, heeft aandacht voor hun geschiedenis. 

In de documentaire 'Uitbehandeld maar niet opgegeven' volgen we twee bewoners van de langverblijf-afdeling van het psychiatrisch ziekenhuis Vijverdal in Maastricht en hun psychiater Detlef Petry.

U kan de documentaire hier bekijken. (duur 75 minuten)

Geen opmerkingen: