Engelbert organiseert al een aantal jaren het zang(v)uurtje, één van de afdelingsoverstijgende activiteiten (Sisyphus) in de instelling. Engelbert doet zelf de begeleiding, samen met Chris en Wim. Elke donderdag tussen 11.00 en 12.00u kan je meezingen in de kapel van St.-Jozef.
Kiosk: Leuk dat je wat tijd voor ons kon voorzien. Kan je ons wat meer vertellen over het zang(v)uurtje?
Engelbert: Ik was een beetje verbaasd dat jullie mij een aantal vragen gingen stellen over het zanguurtje omdat ik dacht dat het algemeen bekend was in de instelling. Een jaar of 5 geleden zijn we met het zanguurtje gestart. We planden om gewoon eens samen te zingen en we zaten met een aantal mensen rond de tafel om te kijken hoe we het zouden aanpakken. Er werd eerst gedacht aan een koor maar we kozen ervoor omdat niet te doen. Het was niet onze bedoeling om op te treden. We wilden iets organiseren dat zeer vrijblijvend was. We organiseerden gewoon een zanguurtje en dat was met wisselend succes. Soms zijn het tien mensen, dan weer twintig. We kregen wel een vaste kern van mensen die regelmatig kwamen. Elke donderdag ging het door. We zochten naar een andere naam omdat "zanguurtje" redelijk droog was als benaming. Uiteindelijk werd het "zang(v)uurtje", omdat het verwijst naar "vuur", maar ook naar de warmte van het samen zingen. Mensen komen langs die graag zingen. We starten het zingen van een lied samen en vaak eindigen we ook samen, maar het gebeurt ook dat we ongelijk eindigen, maar dat is geen enkel probleem. Ieder zingt op de eigen toon. Soms geven we aan wanneer mensen na een pauze weer moeten inzetten, maar soms doen we dat ook niet en dat is wel leuk, het improviseren is prettig. Soms wordt degene die het luidst zingt gevolgd zodat iedereen weer gelijk zit. Graag zingen is voldoende. Muzikale voorkennis is absoluut niet nodig. Je kan ook gewoon komen luisteren. We hopen na de zomerstop te kunnen starten met een nieuwe map met liedjes.
Kiosk: Iedereen die nu langskomt kan dus gebruik maken van een map waarin de tekst van het gezongen liedje staat?
Engelbert: Jawel. We zingen de meest uiteenlopende dingen. (Engelbert toont ons de map waarin zowel Engelstalige, Franstalige als Nederlandstalige liedjes staan) De aanwezigen kunnen dan een lied uitkiezen. De vaste muzikale ondersteuners zijn Chris (afdeling OC). Zij zorgt voor het enthousiasme en ook Wim (1B) doet de begeleiding op keyboard en gitaar. Ik zelf zit achter de drum. We proberen nu ook af en toe acapella. Zonder enige vorm van begeleiding. We komen samen in de kapel van St.-Jozef en bij mooi zomerweer zitten we in de tuin en gebeurt de begeleiding op akoestische gitaar. Mensen mogen ook komen dansen. Iedereen mag ook nieuwe nummers komen aanbrengen (glimlachend) als we ze zelf ook kunnen spelen.
Kiosk: Welke instrumenten speel jij?
Engelbert: Drums en percussie. Ritmeinstrumenten. Verder ook een klein beetje basgitaar.
(Het volledige interview kan U lezen in de nog te verschijnen papieren Kiosk)
Engelbert vertelt ons ook dat hij de droom of het plan heeft om eens een zang(v)uurtje te organiseren waarop alle patiënten en alle personeelsleden van de instelling samen aanwezig zullen zijn. Hij denkt nog na over de manier waarop hij dit zou kunnen aanpakken. Op onze steun kan hij alvast rekenen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten