zondag, november 25, 2012

werk zoeken met cliënten die lang afhankelijk zijn geweest van hulp in geestelijke gezondheidszorg

IPS, individuele plaatsing en steun, is een model voor arbeidsbegeleiding waarbij werk wordt gezocht voor cliënten die langdurig afhankelijk zijn geweest van hulp in geestelijke gezondheidszorg. Het gaat om betaald werk.Kenmerkend en onderscheidend aan  IPS is onder andere:  de focus ligt op regulier betaald werk;  er

wordt  snel en gericht  gezocht naar werk met een minimum aan voorafgaande assessment en voorbereiding; eventuele training  gebeurt bij voorkeur na de plaatsing op het  werk; arbeidsbegeleiding en  de zorg worden geïntegreerd.

De resultaten van een onderzoek in Nederland kan U hier lezen.
De hoofdanalyse wijst uit dat de deelnemers in de IPS groep significant vaker werk vinden (44%) dan de deelnemers uit de vergelijkingsgroep (25%). Sensitiviteitsanalyses wijzen in dezelfde richting. Als bijvoorbeeld rekening gehouden wordt met de mogelijke invloed van psychische gezondheid en locatie, blijft IPS effectiever dan reguliere arbeidsbegeleiding

De Meander van PC Caritas wint wetenschappelijke prijs Humane Psychiatrische Zorg

PC Gent-Sleidinge schreef voor het eerst de wedstrijd uit "Prijs Humane Psychiatrische Zorg". Voor de Meander (afdeling voor jongeren en volwassen met een mentale beperking en psychische problemen en mensen met een niet aangeboren hersenletsel) schreef psychologe Evi Verbeke de winnende tekst, waarin beschreven staat hoe er het afgelopen jaar een verandering van visie en aanpak werd doorgevoerd op de afdeling De Meander.
(meer hierover leest u hier)

vrijdag, november 23, 2012

Kiosk op facebook

Kiosk kan U vanaf nu ook volgen via facebook. Neem een kijkje hier.

Romania Recovery Based Study Tour December 9th 2012

Zin om mee te gaan naar Boekarest met enkele zeer gedreven hulpverleners?
Harry Gras, Teamleider van een Forensisch ACT Team in Utrecht, reisde in de afgelopen jaren minstens 5 keer naar Boekarest. De stad Boekarest telt 5000 dakloze mensen. Hulpverleners bedienen deze grote groep met minimale middelen. Harry Gras heeft tijdens zijn reizen een start gemaakt met het opzetten van Outreach in deze stad. Hij trainde medewerkers in de ACT methodiek. Hij, Casper Nusselder en Rokus Loopik hebben zich voorgenomen onze middelen en kennis uit te wisselen met medewerkers van Samusocial in Boekarest. En dat middels een inspirerende en enerverende studiereis.

Het is soms nodig uit je comfort zone te stappen en te zien hoe in andere culturen de zorg voor kwetsbare mensen is georganiseerd. De inspiratie die deelnemers tijdens deze reizen opdoen weegt niet op tegen een verplicht verblijf in de schoolbanken en laat zich jaren na deelname nog voelen.
meer info op deze website

Henry Bauchau

De Vlaams-Franse auteur Henry Bauchau werd net geen 100. Zijn literair succes kwam pas laat.
 
Het was pas met 'Het blauwe kind' in 1996 dat Vlaanderen kennis maakte met een van zijn literaire expats. 'Maalstroom' (1998), de tweede vertaling uit zijn oeuvre, zette Henry Bauchau voorgoed op de Nederlandstalige, literaire kaart. Hij overleed in september dit jaar op 99-jarige leeftijd.

Bauchau werd bijna een eeuw geleden geboren in Mechelen. Na een opleiding tot advocaat verkaste hij na de Tweede Wereldoorlog naar Parijs, waar hij in de ban geraakte van de psychoanalyse. In zijn Franstalig literair werk zou die psychoanalytische verbeelding voorgoed haar weg vinden.
Bij Art et Marges loopt op dit ogenblik een tentoonstelling met tekeningen en schilderijen van Lionel. Deze man werd reeds als adolescent gevolgd door de psychoanalyst Bauchau. Op het moment dat Lionel begint te tekenen en beeldhouwen nemen de crisissen af. Bauchau heeft de therapeutische relatie beschreven in de roman "l'enfant bleu". 

Ga er eens langs






 2 dagen staat het Vermeylenfonds Evergem op de Kerstmarkt;opbrengst gaat naar het oudejaarsavondfeest voor de minderbedeelden van onze gemeente

woensdag, november 21, 2012

wat is kwartier maken?


Wat is kwartiermaken?

De samenleving biedt mensen met een psychiatrische achtergrond niet al te veel kans op sociale integratie en maatschappelijke participatie. Kwartiermaken staat voor de poging een maatschappelijk klimaat te bevorderen waarin meer mogelijkheden ontstaan voor deze groep om erbij te horen naar eigen wens en mogelijkheden.
Volgens de van Dale is een kwartiermaker iemand die belast is met de voorbereiding van een onderneming, een wegbereider, een voorloper. De 'onderneming' is hier een gastvrije samenleving voor mensen met een psychiatrische achtergrond of anderen die met uitsluiting te maken hebben.
(van de website van Doortje Kal)

Doortje Kal komt op de studiedag die we organiseren

Deze ochtend is het zover. We hebben een datum en ook een plaats voor de studiedag over kwartier maken. De studiedag zal doorgaan op dinsdag 7 mei in de mooie turbinezaal van de Centrale (Gent). Doortje Kal heeft toegezegd om te spreken. We voorzien voor die datum nog eens bij haar langs te gaan om haar te interviewen. Dit gesprek zal dan via een speciaal nummer van Kiosk ter beschikking zijn op de studiedag.
Opvallend hoe snel Doortje Kal steeds weer reageert en hoe vriendelijk ook. Ze wil ons graag ontvangen in Utrecht of in Amsterdam. Ze is enthousiast over onze projecten. Dit is een stimulans om voort te gaan op de ingeslagen weg.

samen aan tafel...

Gisterenmiddag in het Deltahuis, Gent. Ik ben nog wat te vroeg voor de vergadering en zoek nog wat gegevens op over de vorige bijeenkomst. Een groepje enthousiaste mensen zal elkaar straks weer ontmoeten. We zijn van zeer verscheiden oorsprong maar werken aan hetzelfde doel, de re-integratie van mensen die het moeilijk hebben in onze maatschappij. Het gaat om eerherstel. We willen hen die aan de kant werden gezet omwille van psychische moeilijkheden, terug hun plaats laten innemen. Ze hebben net als elk van ons recht op een woonplaats, weg uit een ziekenhuisbed.

Caren (beschut wonen Deltawonen) heeft koffie gezet voor ons. Ze zal in de loop van de bijeenkomst vertellen over een bewoner die meedoet aan de studiedag. Jozef (buurtbewoner Sleidinge) komt binnen met Gino (cliënt). Ze hebben onderweg in de auto afgesproken aan een klein projectje te werken, een filmpje waarin Gino zal aangeven op welke plaatsen in de stad hij zich op zijn gemak voelt, "niches" worden het ook genoemd. Gino zal ook tijdens de vergadering wat over zichzelf vertellen en originele ideeën aanbrengen. We zitten samen om een studiedag rond kwartier maken voor te bereiden. Steven (straathoekwerk) zal de zaal reserveren. Kristel (Deltawonen) heeft het over een feest op het Fratersplein midden december. Het zou goed zijn mochten we al vooraankondigingen kunnen doen van onze studiedag. We kiezen voor een datum in mei volgend jaar. Guy (buurtbewoner Sleidinge) wil graag al weten wat van hem gevraagd wordt. Hij vindt dat we nog meer sprekers moeten hebben. Steven heeft nog voorstellen. Het wordt een aangenaam gesprek waarop ideeën over en weer gaan. We kunnen ervaringsdeskundigen uit de Wed vragen mee te doen. Peter (mobil team) vraagt het aan zijn collega Jochen die verantwoordelijk is voor de werking rond ervaringsdeskundigen. Rik (directie psychiatrisch centrum Gent-Sleidinge) denkt mee over de praktische kant van de organisatie.

Ik kijk af en toe eens rond tijdens deze vergadering en ben trots op de grote verscheidenheid aan mensen die rond deze tafel zit. Daar is het ons nu net om te doen toch, mensen van allerlei groepen en meningen en ingesteldheden samen te brengen. We kijken er nu al naar uit om ook U te ontmoeten, op onze studiedag. U kan de voorbereidingen alvast hier op deze blog verder blijven volgen...

dinsdag, november 06, 2012

nieuwe film over een man die stemmen hoort...

Verloren jaren
 Bas Labruyère voelde zich overal gevolgd. Hij had het gevoel dat hij in de gaten werd gehouden.  Hij hoorde stemmen in zijn hoofd. Steeds meer. Steeds luider. Tot het voor hem onmogelijk werd om zijn studies aan de Nederlandse Film en Televisie Academie af te maken.
Hij werd opgenomen in een psychiatrische kliniek en daar raadden ze hem aan om zijn ervaringen te verfilmen. Het resultaat heet Verloren Jaren. Een film waarin een man die jarenlang ten prooi was aan psychoses voor het eerst in zijn hoofd laat kijken.
Ook hier kan U meer vernemen over het ontstaan van deze film
(met dank aan Maggy om dit bericht door te geven)


vrijdag, november 02, 2012

van onze verslaggever voor Kiosk



Onze reporter was deze keer in het Cultuurcentrum in Evergem en zag onderstaande voorstellingen:
Les ballets C de la B/ Koen Augustijnen.
Au-Delà

Au-Dela gaat over het hiernamaals, hoe het zou zijn als men wakker wordt en vaststelt dat men dood is,
en men geen nieuwe kans krijgt.
'Zoals je was zul je herinnerd worden'
Het stuk speelt zich af rond de sterfelijkheid.
Het einde van de voorstelling wordt door de dansers, een voor een, een anekdote verteld, van mensen die een dierbare verloren

De choreografie van Koen Augustijnen is een 9/10 waard!
Uitvoering dansers 8,5/10

Uw Kiosk-verslaggever,
Eduard


   


The Antler King en Renee Van bavel.
Helden/Heroes

The Antler King, bestaat uit een getrouwd jong koppeltje,
Zij is ex-hooverphonic zangeres Esther Lybeert.
Hij is Maarten Flamand bekent van de single 'alone'.
Wekenlang een Hit op de Radio, en ook een europese reclame-campagne
 Zij zingt, speelt drum, en toestenbord(engelse songs).
Hij zingt bijstem en speelt akoestische en elektrische gitaar.
Renee van Bavel, is Nederlandse uit Amsterdam en zingt nederlandse songs.
Stond tijdens Nekkanacht2011 aan de zijde van Thé Lau, met wie ze samen het duet 'vanavond' opnam.
Scoorde meteen op radio 1.
Haar teksten schrijft ze op de trein, de bus.
Over wat ze ze ziet of meemaakt, pent ze een lied neer.

Maarten Flamand is nu met een bekende groep een lied aan het opnemen dat internationaal hoog zou kunnen scoren,
dit zei hij me aan de toog.
The Antler King en Renee Van Bavel brachten zelf geschreven songs
een 9/10 waard!

Uw kiosk-verslaggever,
Eduard